StudioProspettiva-linearit-----Architettura-Siena
StudioProspettiva-linearit-----Architettura-Siena
StudioProspettiva-linearit-----Architettura-Siena
StudioProspettiva-linearit-----Architettura-Siena
StudioProspettiva-linearit-----Architettura-Siena

<< Back

LINEARITY/ SIMPLE LINES

In this rather airy and tall main entrance hall, also characterised by its high quality finishing with its visible wooden beams, its shelves made out of plaster and its wall painting decoration, we managed to create this loft for creating a relaxation area for reading in.

The staircase for accessing this new environment is actually right in the middle of the living room and therefore had to somehow be merged into the rest of its setting.

An extremely linear solution was found, whereby the structure of the staircase itself is also part of the decoration: the stairs are nothing more than this charcoal coloured metal sheet folded into steps.

To make this structure more attractive, it was shaped in a snail like design winding upwards around this central pillar and only attached to the upper metallic structure which was also holding up the loft above and also therefore avoided having to have it fixed somehow to the marble floor at the bottom.

Considering the original plan had been to have a tourist receptionist area the railing had been specifically designed to comply with the regulations necessary to host the public in private estates whereby the upward railing rods needed to be distanced within and very 10 centimetres and were sectionised into square shapes. However we rotated these upward rods by 45 degrees in order to create a more friendly, architectural and aesthetically pleasing general final look.

Siena, 2002
Committente privato