StudioProspettiva-trasparenza-Architettura-Siena
StudioProspettiva-trasparenza-Architettura-Siena
StudioProspettiva-trasparenza-Architettura-Siena
StudioProspettiva-trasparenza-Architettura-Siena
StudioProspettiva-trasparenza-Architettura-Siena
StudioProspettiva-trasparenza-Architettura-Siena
StudioProspettiva-trasparenza-Architettura-Siena

<< Back

TRANSPARENCY

The original staircase was made out of concrete and characterised by these two flights of stairs to join the upper floor and its steps were anchored to the surrounding walls of the staircase. To extend the living area we had to take down the stairway walls leaving the steps without any support. The stairs therefore needed to be replaced and we found ourselves having to develop this project based on a two-flight staircase in the living room.

We therefore found ourselves faced with the problem as to how one could really connect the two floors (with the living area on the lower floor and the sleeping area on the upper one) but also avoid turning it into something rather intrusive and unpleasing to the eye.

We hypothesized this areal transparent structure made out of glass-laminated steps, which were placed, on a central painted iron beam to support them from underneath.

In this way, the second flight of stairs following up to the landing above doesn’t loom over and oppress the relaxation area below.

To make the overall effect even lighter, the railing is made up of flat upright rods painted in the same colour as the rest of the structure and with interposed cables holding it up from above.

Siena, 2007
Committente privato